Köpa hus eller lägenhet på Mallorca?

I och med att bostadspriserna  i Spanien rasade efter finanskrisen, så har många icke-spanjorer fått upp ögonen för att investera i en fastighet, lägenhet eller hus i Spanien. Bostadspriserna i Spanien har på sina håll halverats efter finanskraschen och de är fortfarande en nedåtgående trend. Med undantag för de spanska öarna. Mallorca och Kanarieöarna har under de senaste åren stabiliserat sig och börjat stiga i pris igen. Vilket har mycket med efterfrågan från t.ex. skandinaver att göra. I detta inlägget går vi igenom hur marknaden ser ut samt hur en typisk köpprocess kan se ut. Ett företag som hjälper skandinaver att hitta rätt drömhus är Lavin Estates.

Köpa familjehus på Mallorca

Numera är det inte bara pensionärer som är ute efter ett hus eller lägenhet i den spanska värmen. Barnfamiljerna ser möjligheten att göra fynd, nu när bostadspriserna i Spanien har rasat. Priserna på hus och lägenheter fortsätter att sjunka, men förväntas nå sin botten under 2015. Att investera i en bostad i Spanien kan verka lite riskabelt i och med den senaste tidens problem, vill man vara mer på den säkra sidan så är Mallorca ett utav de säkrare platserna att investera på. Intresset för ön ökar för varje år och mer och mer turister hittar tillbaka till det nya Mallorca, som idag har så otroligt mycket att erbjuda och neonljus och grisfester är ett minne blott.

Hur bör man gå tillväga vid bostadsköp i Spanien?

Värderingsman

Innan man bestämmer sig för att köpa och skriva på kontrakt för en fastighet i Spanien, rekommenderas varmt att man kontaktar en professionell och oberoende licensierad värderingsman som grundligt undersöker fastighetens skick.

Finansiering

Innan du aktivt börjar söka efter bostad i Spanien bör du först och främst se över hur du ska finansiera bostadsköpet. På det sättet kan du agera snabbt när rätt bostad väl dyker upp. Normalt sätt finns det två olika sätt att få pengar till en bostad i Spanien. Antingen belånar du den spanska bostaden med mellan 50–70 % av marknadsvärdet, lånet blir då i euro. Eller så belånar du din svenska bostad, då i svenska kronor. Det går givetvis även att kombinera de båda alternativen.

Juridiskt ombud

En stor skillnad när man köper bostad i Spanien är att köparen, många gånger även säljaren, företräds utav ett juridiskt ombud. Det juridiska ombudet hjälper dig genom hela processen och tillvaratar endast dina intressen. Om du kommer att finansiera bostaden med lån med den spanska bostaden som säkerhet, är det viktigt att du först undersöker att ditt juridiska ombud är godkänt av aktuell bank att handlägga även lånedelen. Anlita alltid en helt oberoende advokat, detta försäkrar dig att den personen endast företräder era intressen.

NIE-nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett  NIE-nummer (Numero de identificación de extranjeros). Först när du har det kan du registreras som ägare i lagfartsregistret. Ett NIE-nummer ansöker du om hos Spanska ambassaden eller konsulatet i Sverige, alternativt på en spansk polisstation. Observera att ditt NIE- nummer bara är giltigt tre månader och sedan måste du ansöka om ett nytt.

Budgivning

När du har hittat din drömbostad t.ex. Mallorca, lägger du ett bud. I de allra flesta fall läggs budet under utgångspriset. I undantagsfall kan budgivning uppåt äga rum. Det vanligaste är dock att du är ensam budgivare och kan inleda en förhandling med säljaren.

Köparens undersökningsplikt

Som köpare är du själv ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på ett köpekontrakt. Alternativt så ska avsteg från detta tydligt villkoras i köpekontraktet. Det viktigaste är att bostaden generellt säljs i befintligt skick och att det oftast är mycket svårt att reklamera något efter påskrivet kontrakt. Ditt juridiska ombud hjälper dig med undersökningen av bostadens legala skick.

Kontrakt

När köpare och säljare är överens om alla villkor som ingår i försäljningen skrivs ett  ”Option de Compras”  alternativt ett ”arras”– ett köpekontrakt. Vissa villkor är obligatoriska och fastställda i lag, andra är fria villkor mellan parterna. Vissa villkor kan vara göra att affären faller om de inte uppfylls, t.ex. villkor om lån. I samband med detta avtal betalas också en handpenning. Denna är normalt på 10 % utav köpeskillingen.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen träffas köpare och säljare med respektive ombud samt mäklare hos Notarius Publicus. På plats upprättas då ”Escritura Pública de Compraventa” – ett köpebrev. Vid detta tillfälle säkerställs också köparen och säljarens identiteter samt bostadens legala skick. Även lånet hanteras för registrering utav notarien.

Betalning

Den resterande delen av köpeskillingen, d.v.s. 90 % samt notarietavgift och transaktionsskatter, betalas direkt till notarien med en certifierad bankcheck. Notarien tar emot köpeskillingen och ansvarar för att ge den till säljaren. Det är även notarien som häver ett eventuellt hypotek samt ordnar med ett nytt hypotek, om köparen tar lån. Notarien betalar också skatter, lagfartsavgifter och hypoteksavgifter för bostaden.

Tillträde

Tillträde till bostaden är oftast samma dag som man undertecknar slutavtalet. Hos notarien får du då nycklar och kan omedelbart komma in till bostaden. Eftersom denna alltid köps i befintligt skick är det, som tidigare sagts, viktigt att du har inspekterat bostaden ordentligt före tillträdet.

Abonnemang och försäkringar

El, gas, vatten, telefoni, internet osv. tecknas i samband med tillträdet. Viktigast av allt är dock din hemförsäkring som måste gälla från och med tillträdesdagen, precis som i Sverige.

Slappna av och njut i din nya bostad

Om köpeprocessen har varit smidig, och allt har gått rätt till, kan du nu tryggt börja njuta av att äga en bostad i underbara Spanien. Kommer du inte att kunna vara så mycket i bostaden, kan det vara värt att se över möjligheter att hyra ut den när du inte är på plats.

Exempel på hus och lägenheter till salu i Spanien 2014

Här kan hittar du exempel på bostäder till salu på Mallorca i december 2014.

Lyxig lägenhet i  Illetas

Denna lyxiga penthouse-lägenhet ligger i populära Illetas, utanför Palma-stad. För att läsa mer om lyxiga lägenheter på Mallorca klicka här.

 • Boarea: 102 m2
 • Sovrum: 3
 • Badrum: 2
 • Pris: 890.000 €

 

Penthouse-lägenhet i Portixol

Här är ett exempel på en lägenhet i Portixol med en stor takterass på hela 165 kvm. Portixol ligger strax öster om Palma. klicka här. för att hitta mer info om lägenheter i Portixol.

 • Boarea: 90 m2
 • Sovrum: 2
 • Badrum: 2
 • Pris: 10.405.00 SEK

Lägenhet i centrala Palma

 

En  billigare lägenhet i de gamla delarna utav centrala Palma, precis bredvid Parc de les Estacions bara 100 meter ifrån centralstationen och Plaza Espana. Perfekt renoveringsobjekt för en barnfamilj. Här hittar du fler lägenheter till salu på Mallorca.

 • Boarea: 100 m2
 • Sovrum: 3
 • Badrum: 2
 • Pris: 79.000 €

Leave a Comment